Nie bez powodu wiele osób uważa, że kuchnia jest sercem domu. To właśnie tam spożywamy i przygotowujemy posiłki. Spędzamy w niej naprawdę bardzo dużo czasu. Warto zaznaczyć, że kuchnia podobnie jak łazianka jest pomieszczeniem, które jest szczególnie narażone na wilgoć wysokie temperatury czy różnego rodzaju zabrudzenia. Dlatego warto zainwestować w materiały i meble wysokiej jakości. Takie które nie tylko posłużą nam przez wiele lat, ale także takie, które będziemy mogli bez problemu wyczyścić.
Jakie płytki na ścianę wybrać do kuchni?
Jak wcześniej wspominano kuchnia to pomieszczenie, które wymaga szczególnej uwagi. Jest chętnie odwiedzane przez wszystkich domowników. Dlatego jest też jest szczególnie narażona na zabrudzenia i uszkodzenia. Wybierając ścienne płytki musimy zwrócić uwagę na asa jakości i ścieralności, antypoślizgowość, odporność na wilgoć i wodę oraz wytrzymałość na zginanie
Warto wiedzieć, że na sklepowych półkach znajdziemy dwie klasy płytek. Pierwszą oraz drugą. Jeśli zależy nam na naprawdę dobrej jakości, to warto zdecydować się właśnie na pierwszą klasę. Takie płytki prezentują się naprawdę idealnie. Nie mają żadnych rys czy skaz.
Jeżeli szukamy płytek do kuchni warto też zwrócić szczególną uwagę na parametr, jakim jest porowatość. Czym ona jest? Tym parametrem oznacza się zdolność pochłaniania wody przez płytki. Porowatość inaczej nasiąkliwością, oznaczana jest symbolem E. W sklepach możemy znaleźć płytki charakteryzujące się trzema poziomami nasiąkliwości:
- 3% – niska,
- 6% – średnia,
- 10% – wysoka.
W kuchni najlepiej sprawdzą się płytki, które charakteryzują się niską porowatością.
Jeśli mamy wątpliwości czy dany rodzaj płytek sprawdzi się w naszej kuchni, to poprośmy o pomoc fachowca. Na przykład doświadczonego pracownika sklepu budowlanego.